Werkwijze

Mantrailhonden
Gespecialiseerde speurhonden bij vermissing

Reddingshondenwerk kent verschillende disciplines: zoekhonden en mantrailhonden.

Zoekhonden zijn opgeleid om slachtoffers te zoeken in bosgebieden, op vlaktes, onder de sneeuw, in water of onder puin. Deze reddingshonden zoeken vrij werkend grote percelen af naar elk menselijk slachtoffer.

Mantrailhonden worden op een andere wijze getraind en ingezet bij vermissingen. Onze honden werken geurspecifiek en volgen doelgericht het geurspoor wat door de vermiste wordt achtergelaten op zijn route. Zij krijgen daarvoor bij de start een geurvoorwerp van de vermiste aangeboden.

Ieder mens heeft een unieke persoonsgeur. Ervaren mantrailhonden kunnen deze geur onderscheiden van de vele andere persoonsgeuren en sporen ter plaatse. Ook in druk stedelijk gebied. Onze honden zijn opgeleid om het juiste en meest verse spoor van de gezochte persoon te traceren en dit met volharding te volgen om de vermiste te kunnen vinden.

Wanneer kan ons team met mantrailhonden worden ingezet bij een zoekactie?

Mantrailhonden moeten zo spoedig mogelijk na vermissing worden ingezet. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het voor de honden steeds moeilijker om het specifieke geurspoor nog te kunnen volgen. Na 24 uur wordt de kans wezenlijk kleiner. Uiteraard wordt de slagingskans ook sterk beïnvloed door weersinvloeden en omgevingsfactoren. Hoe graag wij ook een vermiste willen vinden, een spoor kan eindigen zonder vondst.

Onze gespecialiseerde speurhonden kunnen alleen worden ingezet als bekend is waar iemand voor het laatst is gezien, of vandaan vertrokken is. Het is van het grootste belang dat zo snel mogelijk na een vermissing wordt gestart met de zoekactie! Onze inzetco├Ârdinator bespreekt de mogelijkheden met u.

Vermissingen betreffen veelal kinderen, verwarde mensen of dementerende ouderen. Ons team is getraind, om indien nodig, eerste hulp te verlenen tot professionele hulpverleners het kunnen overnemen. Vanzelfsprekend wordt bij een inzet nauw samengewerkt met politie en hulpverleningsdiensten.